loading 0%

Vizită apicolă 12.02.2023

Vizită apicolă 12.02.2023

Servus Colegi!

Astăzi cu un grup de apicultori am realizat o vizită la una din stupinele noastre pentru o monitorizare în comun a familiilor de albine în stupii din polistiren pe care îi producem. S-au discutat multe detalii despre avantajele observate ale stupului din polistiren.

REZERVELE DE HRANĂ

  1. Vizual am evaluat rezervele de hrană, ne bucură faptul că rezervele sunt mai mult ca suficiente. Cu toate că a fost o muncă dificilă în toamnă să completam rezervele de hrană, în schimb acum suntem liniștiți că familiile sunt asigurate cu hrană îndestulată iar turta energetică cu siguranță nu va fi aplicată în acest an.

  2. Cuibul este ridicat sus spre partea frontală a stupului și urmează în a doua perioadă a iernii să se deplaseze spre spate și deoarece stupii sunt amplasați câte patru pe paleți toți în perioada de start vor fi avantajați de căldura altor trei stupi. Respectiv stupii din polistiren ne va permite să furăm startul.

STUPINA

  1. Este foarte important ca toată vegetația uscată din sezonul precedent să fie cât mai curând înlăturată pentru a preveni incendiile necontrolate din primele luni ale primăverii. Uneori câmpurile sunt incendiate intenționat pentru a arde aceasta vegetație iar în cazul nostru este important de a evita un astfel de pericol.

IZOLAREA

  1. Stupii din polistiren expandat pe care îi turnăm în matrițe și comprimați la o densitate înaltă oferă albinelor o izolare completă și păstrarea căldurii în interior.

  2. Avantajele izolării au fost remarcate atât de apicultorii profesioniști cât și de amatori.

VENTILAȚIA

  1. Cu toate că se discută foarte mult despre umiditate în stupii din polistiren astăzi am realizat că umiditatea nu este o problemă și în cazul stupilor noștri. Construcția stupului asigură o ventilare puternică prin urdiniș și prin soclu cu plasă. Astfel ușor prevenim mucegaiul și menținem coloniile într-un mediu uscat. 

  2. Un alt avantaj este că pe suprafața stupului din polistiren nu se pot dezvolta bacterii sau agenți patogeni care ar dăuna albinei respectiv în acest caz nu este necesară spălarea sau flabarea lor primăvara.

PE FINAL

    Probabil ai auzit sau vei auzi știri și diverse statistici despre pierderile din iarnă dar dacă te pregătești cu tratamente la timp, hrană de calitate stupi din polistiren vei ierna cu rezultate excelente.